Programma

 

Een van de centrale thema’s van deze opleiding is Krishamacharya’s motto : “Teach what is within you. Not as it applies to you, but as it applies to the one in front of you”. We besteden bij Purusha veel zorg aan de praktijk van yoga op een veilige, verantwoorde, aangepaste en harmonieuze manier.

Wij volgen het opleidingsprogramma van de Yogafederatie (YFN) en de Europese Yoga Unie (EYU), met een combinatie van opgelegde en vrije uren.

Onze opleiding onderscheidt zich door de intelligente detailstudie van de yogahoudingen, de modules yoga voor kinderen en senioren, de kennismaking met vedic chanting en de opbouw van de meditatiemodule met aandachtstraining (mindfull aanwezig zijn) en relaxatie.

Wij bieden een zeer gestructureerde, goed gedocumenteerde en praktische opleiding aan, waarmee je na twee jaar reeds in staat bent om – onder begeleiding van een docent – yogales te geven.

Elke opleidingsdag zijn er twee yogasessies van één tot anderhalf uur elk om de stevig onderbouwde theorie te illustreren, te ervaren en te integreren.  Er worden ook een aantal observatieworkshops gegeven en uitgebreide momenten van integratie, uitwisseling en feedback ingebouwd.

Het programma van de Purusha yogadocentenopleiding

 

(510 contacturen gespreid over vier jaar)

 

1. Filosofische fundamenten en studie van enkele belangrijke yoga geschriften (100 uren):

  • De vijf klassieke Vedische darshana’s  (5 uren)
  • De Yoga Sutra’s van Patañjali (60 uren)
  • De Bhagavad Gita (30 uren)
  • Een aantal andere teksten :  de Upanishads,  Hatha Yoga Pradipika, Yoga Rahasya, … (5 uren)

2. Āsana (de kunst van het bewegen) (120 uren)

Analyse en detailbespreking van 55 basis-yogahoudingen of asana’s waarmee je yogalessen leert geven of waarmee je voor jezelf degelijke, grondende en evenwichtige yogasessies kunt maken.  Deze houdingen worden o.a. aangeleerd en beoefend tijdens de yogasessies.

3. Prānāyāma (de kunst van het ademen) (35 uren)

De ademhaling is een zeer belangrijke pijler van een verantwoorde yoga beoefening.  Vanaf het begin van de opleiding heeft ze een belangrijke plaats.  De zomerstage van het derde jaar is helemaal gewijd aan pranayama.

4. Mudrā en bandha (de kunst van de vervolmaking van de energiebeheersing) (10 uren)

Detailbespreking van een aantal klassieke mudra’s en bandha’s en hun inwerking op ons energielichaam.

5. Meditatie (de kunst van interiorisatie)  (35 uren)

De traditie van Desikachar heeft een eigen, mooie meditatietraditie, die verantwoord voorbereid wordt in de yogahoudingen en de ademhalingstechnieken.  We bekijken eveneens in detail een aantal voorbereidende stappen zoals visualisatie, relaxatie en proeven van Yoga Nidra.

6. Vedic chant (de kunst van klank) (15 uren)

De mantra’s uit de Veda’s zijn een oude en efficiënte techniek om de ademhaling te verdiepen en de geest voor te bereiden voor meditatie.

7. Westerse anatomie en fysiologie (40 uren)

De anatomie van het menselijk lichaam en toepassingen op de yogahoudingen, verrijkt met  EHBO technieken die zeer nuttig kunnen zijn voor de yogadocent tijdens de groepsles.  De bespreking van enkele problematieken zoals stress, burn-out en depressie geven er een hedendaags tintje aan.

8. Didactiek en methodologie van yoga (de kunst van degelijk en verantwoord yoga te geven) (130 uren) met o.a.:

  • Opstellen van een verantwoorde yogapraktijk (25 uren):

Tijdens de eerste zomerstage leer je stapsgewijs hoe je een veilige yogales kan maken om bijvoorbeeld de voorwaartse zittende buiging te beoefenen, hoe je een relaxatiesessie maakt, …

  • Didactiek van het verantwoord yogales geven (60 uren)
  • Het plannen en opbouwen van een aantal opeenvolgende reeksen yogalessen (25 uren):

Hierover gaat de zomerstage van het tweede jaar.  Je leert wat wel en wat niet te geven aan beginnende yogi’s en hoe je dit verder kan laten evolueren, in functie van je doelgroep.

  • Het individueel les geven (de kunst van yoga op maat geven) (10 uren):

In deze module leer je iemand te observeren en wat de gouden regels zijn om een yogasessie op maat te geven.

  • Module ‘yoga voor kinderen’ (7 uren):

Hiermee kan je alvast aan de slag om yoga te geven aan je eigen kinderen of als leerkracht op school.  We horen vaak dat deze module, hoewel maar een klein onderdeel van onze opleiding, vollediger is dan de korte, losse cursussen die elders zonder yoga ervaring kunnen gevolgd worden.

  • Module ‘yoga voor senioren’(3 uren):

De ene 70-plusser is ook weer de andere niet.  In deze module leer je meer over ouderdomskwaaltjes en hoe yoga de gezondheid zo lang mogelijk kan ondersteunen.

9. De  laatste zomerstage, deze van het vierde jaar, is een  algemene herhaling (25 uren)

Op een aangename en gezellige manier herbekijken we de voornaamste begrippen van de opleiding.  De studenten geven een korte presentatie en motivatie van hun eindwerk, en een diëtiste vergast ons op een gezonde babbel.  Er wordt eveneens een schriftelijk examen afgelegd.

Copyright Purusha bv