Programma

 

Een van de centrale thema’s van deze opleiding is Krishamacharya’s motto : “Teach what is within you. Not as it applies to you, but as it applies to the one in front of you”.

We besteden er bij Purusha veel zorg aan om een yogabeleving op maat aan te bieden die ervoor zorgt dat jij de beste versie van jezelf kan worden.

Wij volgen het 500 uren-opleidingsprogramma van de Yogafederatie (YFN) en de Europese Yoga Unie (EYU), met een combinatie van opgelegde en vrije uren én voldoen aan het curriculum van de Yoga Alliance voor 200 uren en 300 uren opleidingen.

De 500 uren opleiding bestaat uit het doorlopen van respectievelijk:

 1. De Basisopleiding – 200 uren

 2. De Verdiepingsopleiding – 300 uren

Gezien we eigenlijk wat meer uren hebben in onze Verdiepingsopleiding geeft dit een totaal van 505 uren.  Hieronder vind je het totaalprogramma van beide opleidingen vanuit een andere invalshoek:

Het programma van de Purusha yogadocentenopleiding

 

(505 contacturen gespreid over vier jaar)

 

1. Filosofische fundamenten en studie van enkele belangrijke yoga geschriften (100 uren):

 • De vijf klassieke Vedische darshana’s  (5 uren)
 • De Yoga Sutra’s van Patañjali (60 uren)
 • De Bhagavad Gita (30 uren)
 • Een aantal andere teksten :  de Upanishads,  Hatha Yoga Pradipika, Yoga Rahasya, … (5 uren) slovenska-lekaren.com

2. Āsana (de kunst van het bewegen) (115 uren)

Analyse en detailbespreking van 55 basis-yogahoudingen of asana’s waarmee je yogalessen leert geven of waarmee je voor jezelf degelijke, grondende en evenwichtige yogasessies kunt maken.  Deze houdingen worden o.a. aangeleerd en beoefend tijdens de yogasessies.

3. Prānāyāma (de kunst van het ademen) (35 uren)

De ademhaling is een zeer belangrijke pijler van een verantwoorde yoga beoefening.  Vanaf het begin van de opleiding heeft ze een belangrijke plaats. In de Verdiepingsopleiding bekijken en beoefenen we in groot detail de klassieke ademhalingstechnieken en hun invloed op lichaam en geest.

4. Mudrā en bandha (de kunst van de vervolmaking van de energiebeheersing) (10 uren)

Detailbespreking van een aantal klassieke mudra’s en bandha’s en hun inwerking op ons energielichaam.

5. Meditatie (de kunst van interiorisatie)  (35 uren)

De traditie van Desikachar heeft een eigen, mooie meditatietraditie, die verantwoord voorbereid wordt in de yogahoudingen en de ademhalingstechnieken.  We bekijken eveneens in detail een aantal voorbereidende stappen zoals visualisatie, relaxatie en proeven van Yoga Nidra.

6. Vedic chant (de kunst van klank) (15 uren)

De mantra’s uit de Veda’s zijn een oude en efficiënte techniek om de ademhaling te verdiepen en de geest voor te bereiden voor meditatie.

7. Westerse anatomie en fysiologie (40 uren)

De anatomie van het menselijk lichaam en toepassingen op de yogahoudingen, verrijkt met  EHBO technieken die zeer nuttig kunnen zijn voor de yogadocent tijdens de groepsles.  De bespreking van enkele problematieken zoals stress, burn-out en depressie geven er een hedendaags tintje aan.

8. Didactiek en methodologie van yoga (de kunst van degelijk en verantwoord yoga te geven) (130 uren) met o.a.:

 • Opstellen van een verantwoorde yogapraktijk (25 uren):

Je leert stapsgewijs hoe je een veilige yogales kan maken om bijvoorbeeld de voorwaartse zittende buiging te beoefenen, hoe je een relaxatiesessie maakt,…

 • Didactiek van het verantwoord yogales geven (60 uren)
 • Het plannen en opbouwen van een aantal opeenvolgende reeksen yogalessen (25 uren):

Hierover gaat de eindstage van de Basisopleiding.  Je leert wat wel en wat niet te geven aan beginnende yogi’s en hoe je dit verder kan laten evolueren, in functie van je doelgroep.

 • Het individueel les geven (de kunst van yoga op maat geven) (10 uren):

In deze module leer je iemand te observeren en wat de gouden regels zijn om een yogasessie op maat te geven.

 • Module ‘yoga voor kinderen’ (7 uren):

Hiermee kan je alvast aan de slag om yoga te geven aan je eigen kinderen of als leerkracht op school.  We horen vaak dat deze module, hoewel maar een klein onderdeel van onze opleiding, vollediger is dan de korte, losse cursussen die elders zonder yoga ervaring kunnen gevolgd worden.

 • Module ‘yoga voor senioren’ (3 uren):

De ene 70-plusser is ook weer de andere niet.  In deze module leer je meer over ouderdomskwaaltjes en hoe yoga de gezondheid zo lang mogelijk kan ondersteunen.

9. De eindstage van de Verdiepingsopleiding is een  algemene herhaling en het eindexamen (25 uren)

Op een aangename en gezellige manier herbekijken we de voornaamste begrippen van de opleiding.  De studenten geven een korte presentatie en motivatie van hun scriptie, en een diëtiste vergast ons op een gezonde babbel.  Er wordt eveneens een schriftelijk examen afgelegd.