De traditie van Krishnamacharya

 

Krishnamacharya wordt ook wel de ‘grootvader van de yoga‘ genoemd omdat hij eigenlijk alle huidige vormen van yoga geïnspireerd heeft. Hij was een visionair, geleerde, genezer, linguist en vooral een groot yogi die zijn tijd ver vooruit was. Zijn kennis van yoga was zo groot dat hij aan elk van zijn yogastudenten een verschillend, ‘op maat’ onderwijs gaf.

Of je nu de dynamische series van Pattabhi Jois, de precieze aligneertechnieken van BKS Iyengar, de klassieke yogahoudingen van Indra Devi of de aangepaste vinyasa van TKV Desikachar (de zoon van Krishamacharya) beoefent, dat komt allemaal van dezelfde bron : een kleine, magere Brahmin die meer dan honderd jaar geleden in een klein dorpje in India geboren werd, Tirumalai Krishnamacharya.

“Practice without knowledge is blind. Knowledge without practice is futile.”

Sri T. Krishnamacharya

We krijgen wel eens de vraag : ‘Welke soort yoga doen jullie?’

Wel, wijzelf noemen het gewoon ‘yoga’.  Je zou het ook raja yoga kunnen noemen doordat we de  Yoga-Sutra van Patañjali een belangrijke plaats geven.  Of hatha yoga omdat we het onderwijs van de Hatha Yoga Pradipika volgen.  Of viniyoga omdat we de yogahoudingen, ademhaling en concentratie op een intelligente manier afstemmen op het niveau van de beoefenaar.  Of …

De traditie van Krishnamacharya gaat ver terug in de tijd.  Het is een zeer rijke en klassieke yogabeleving, die van alle tijden is en mooi  integreerbaar is in onze hedendaagse Westerse levensstijl.

Copyright Purusha bv