Wat met Corona ?

Onze mooie yogazaal in Buggenhout is alvast voldoende ruim om, wanneer het mag, de nodige afstand te respecteren, ook wanneer de opleiding helemaal volzet is.

Bij goed weer kunnen we buiten aan de vijver zitten en yoga doen op het gras, tussen de ruisende bomen en de lustig fluitende vogeltjes.

De huidige opleidingen (17-21 en 19-23) startten hier in Buggenhout bos in het pre-corona tijdperk.  Toen volgde een periode met 1,5 m afstand houden, tot de beperkingen ons midden oktober ’21 verplichtten om de opleidingen digitaal verder te zetten.

We schakelden bij Purusha heel snel om en namen de gelegenheid te baat om grote investeringen te doen in professionele opnameapparatuur zodat we onze studenten online de allerbeste kwaliteit kunnen aanbieden op vlak van beeld en geluid.

Deze online omschakeling valt bijzonder goed mee en onze studenten reageren hier heel positief op.  We blijven mooi op schema, alles kan doorgaan zoals gepland en de studenten behouden voeling met het onderwijs en met yoga.  Praktisch gaan we als volgt te werk:

Purusha yoga - groepsles, privéles, docentenopleiding

Wanneer het mag om samen ‘live’ yoga te doen

 

Dan hebben de studenten de keuze om ofwel ter plaatse te komen of online via Zoom mee te volgen, of een combinatie van beiden (hybrid learning).  Onze opleidingsdagen zijn een gevarieerde afwisseling van blokjes theorie, kwisjes, yogasessies en workshops, waarbij er ofwel gezamenlijk of in kleine groepjes en onder begeleiding geoefend en samengewerkt wordt.

Deze vorm van ‘hybride leren’ blijkt ideaal voor alle deelnemers, bijvoorbeeld voor wie zich die dag eens wat minder goed voelt, contact met anderen dient te vermijden of als het onverwacht moeilijk is om die dag van huis te zijn.

Naast de online live momenten, krijgen de studenten toegang tot een uitgebreid aanbod aan praktische en theoretische video’s, als ondersteuning van de leerstof.  Deze video’s zijn opgenomen in hoge kwaliteit en kunnen in de eigen tijd, op eigen tempo bekeken worden.

Onze manier van lesgeven laat ook toe om onze studenten kennis te laten maken met een aantal buitenlandse lesgevers. Zo deden we in onze opleidingen o.a. een cakrameditatie gegeven door een Engelse yoga teacher en een mantra sessie van een yoga teacher trainer uit Barcelona.

Bij Purusha zullen de yoga opleidingen nog een tijd in deze hybride leervorm doorgaan, ook wanneer alles teruggekeerd is naar ‘normaal’ en yoga opleidingen in real life weer helemaal kunnen.  Concreet betekent dit dat onze studenten nog een hele tijd de mogelijkheid zullen hebben om ter plaatse te komen of online mee te doen, om welke reden ook (of een combinatie van beiden).   Op deze manier houden we de opleiding comfortabel en op maat voor iedereen.

Wanneer het niet mag om samen ‘live’ yoga te doen

Dan gaan we volledig online, op dezelfde manier als hierboven.  De theorie, workshops en kwisjes wisselen we af met zoom en streaming via vimeo.  Vimeo laat toe om in hoge beeld- en geluidskwaliteit te streamen, wat bij zoom niet het geval is.  We zorgen er ook voor om voldoende rustmomentjes in te bouwen.

Dankzij het leerplatform beschikken alle studenten over uitgebreide notities, geluidsbestanden en schema’s van de yogasessies, zodat alles op rolletjes verloopt.

Online yoga zal trouwens post-corona een blijver zijn. Veel mensen hebben hun eerste yogastappen gezet tijdens corona aan de hand van online les. Het online leren lesgeven is dus een module die we hebben toegevoegd aan het curriculum van de yogadocentenopleidingen.  Zo hoeven de studenten niet alles zelf uit te zoeken en kunnen ze op verschillende manieren af toetsen wat de voor- en nadelen zijn van online yoga doen.