Masterclass Hartcoherentie

 

gecertifieerd door de Yoga Alliance

Hartcoherentie is de benoeming van de staat van lichaam en geest waarbij verschillende processen in het lichaam op elkaar zijn afgestemd en men tot een optimaal functioneren komt. Binnen hartcoherentietraining maken we gebruik van het feit dat onze hartslag niet altijd identiek is.

Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Als het versnellen en vertragen van onze hartslag elkaar in een regelmatig tempo afwisselen, spreken we over hartcoherentie.

Via biofeedback-apparatuur meten we het verschil in de intervallen tussen twee hartslagen, ook wel Hart Ritme Variabiliteit (HRV) genoemd.

Het meten van de HRV geeft ons informatie over de balans in ons autonome zenuwstelsel. In het geval van overmatige sympathische activiteit is er sprake van disbalans. Dat komt vaak tot uiting in klachten zoals stress, angsten en uiteindelijk zelfs burn-out of depressie.

De toepassing van de ademhalingsfrequentie binnen hartcoherentie brengt de balans terug in het lichaam. De verbinding tussen hart en hersenen wordt getraind en versterkt.  

Je krijgt een tool in handen waarmee je jezelf terug in de ‘veilige modus’ van balans kunt zetten. Dat vertaalt zich in een verlaging van het stressniveau, helder denken, focus en aanwezigheid, en een gevoel van alertheid en harmonie.

Masterclass Hartcoherentie dag 1

Zelf aan de slag met Hartcoherentie

 • Datum: vrijdag 27 september 2024 van 9u tot 17u
 • Plaats: Purusha, Bareeldreef 3, Buggenhout

 

Programma:

 • Wat is hartcoherentie en toepassingen
 • De rol van het autonome zenuwstelsel
 • Stress en veerkracht
 • Zelf oefenen met verschillende technieken
 • Ritmes en verantwoorde opbouw (*)
 • Het breder perspectief van de ademhaling als verbinding tussen lichaam en geest (*)
 • Practice what you preach: aanvullende handvaten voor de eigen praktijk 

 

Prijs:

 • 475 euro (incl. 21% btw) voor deel 1
 • 825 euro (incl. 21% btw) voor deel 1+2

 

(*) Deze onderdelen maken van deze opleiding Hartcoherentie voor hulpverleners een ‘unieke Masterclass’.

Masterclass Hartcoherentie dag 2

Inzetbaarheid van Hartcoherentie bij anderen

 • Datum: vrijdag 25 oktober 2024 van 9u tot 17u
 • Plaats: Purusha, Bareeldreef 3, Buggenhout

 

Programma:

 • Verdieping van de eigen praktijk en bijkomende technieken
 • Aan de slag met anderen en stappenplan
 • De holistische rol van de ademhaling en de pauzes (*)
 • Energievelden en resonantie (*)
 • Obstakels en oplossingen (*)
 • Duurzame integratie (*)

 

Prijs:

 • 475 euro (incl. 21% btw) voor deel 2
 • 825 euro (incl. 21% btw) voor deel 1+2

 

Gecertificeerd door de Yoga Alliance

 • Internationaal erkend certificaat van de Yoga Alliance na het volgen van beide dagen (25 credits continuing education)
(*) Deze Masterclass biedt een breder perspectief vanuit de yoga therapie (i.e.de mentale en lichamelijke gezondheid verbeteren d.m.v. de ademhaling) en de Somatic experiencing van Peter Levine.

Een mooie extra van deze Masterclass is ongetwijfeld onze locatie midden in het bos.

Gezonde lucht, veel groen en fluitende vogeltjes zorgen voor een optimale hartcoherentie-ervaring.

We voorzien een hartcoherentie wandeling-meditatie tussen de Buggenhoutse wintereiken na de lunch (vrijblijvend).  Breng dus je stapschoenen mee!

Voor wie:

 • Deze opleiding is bedoeld voor jou als coach, therapeut of psycholoog wanneer je hartcoherentie wilt kunnen meegeven aan je cliënten. Het is een praktische opleiding die je de juiste basis geeft om hartcoherentie te kunnen toepassen, de theorie te kunnen overbrengen en te werken met biofeedback apparatuur.
 • Als yogadocent krijg je een wetenschappelijke invalshoek en een praktische tool om je eigen praktijk en die van je cliënten te verdiepen.

Masterclass studenten vertellen

Heel bruikbaar

"Dankjewel voor al jouw werk om deze Masterclass Yoga Relaxatie te maken!  Zowel voor mezelf als voor mijn lessen is ze heel bruikbaar.  Voor mezelf: ervoor had ik het gevoel dat ik zelf niet meer kon ontspannnen, maar dank zij deze Masterclass kwam ik tot enkele zeer nuttige inzichten.  Daardoor heb ik mij opnieuw kunnen overgeven aan ontspanning en dat was zalig!  Voor mijn lessen heb ik nu heel wat nieuwe inspiratie.  Namaste!"

(Agna, Averbode)
Purusha Yoga docentenopleiding - zaal

Een echte aanrader

"Deze Masterclass Yoga Relaxatie is een echte aanrader voor alle yogadocenten.  De duidelijkheid, de opbouw van het weekend, de rustige manier waarop Greet haar kennis overbrengt, brachten mij van het begin tot het einde van het weekend in een zeer relaxte houding.  De prachtige ligging in Buggenhout bos draagt bij aan deze weldadige ervaring.  Deze rust heb ik kunnen meenemen in het dagdagelijkse leven.  Hartelijk dank!"

(Marleen, Brugge)
Purusha Yoga docentenopleiding - verkrijg de kennis om te geven.

Geïntegreerde kennis

"Ik volgde zowel de Masterclass Hartcoherentie als de Masterclass Yoga Relaxatie.  De docent is gepassioneerd door deze materie, en beheerst ze op en top.  Je krijgt volledige en voldoening gevende antwoorden op je vragen (mocht je die al hebben :-).  Je hoort, ziet en voelt dat hier geïntegreerde kennis meegegeven wordt, vanuit het hart."

.

(Susy, Waasmunster)

Direct aan de slag

"De Masterclass Yoga Relaxatie is een verdieping van yoga, na de algemene yoga opleiding, en ze kan je verder brengen in je eigen yogalessen of praktijk.  Goede opbouw, afwisseling tussen theorie en praktijk, ervaringen krijgen en delen, het gedeelde materiaal, .. maken dat je er direct mee aan de slag kan.  Dankjewel."

(Els, Buggenhout)

Volgens de regels van de kunst

"Ik geef de Masterclass Yoga relaxatie over de hele lijn een topscore.

Het was toppie, heel fijn, zoals we van Purusha gewend zijn!
Dit jaar zonder opleiding voel ik pas hoe ik de afgelopen 4 jaar gedragen werd door de Purusha yoga-opleiding...  Om de zoveel tijd telkens een yogabadje waarin ik ondergedompeld werd en inspiratie, motivatie en kracht kon meenemen...  Ik kijk alvast uit naar een volgende gelegenheid (Masterclass), met fijne yogasessies opgemaakt volgens de regels van de kunst 😉."
(Elly, Antwerpen)

Top op alle vlakken

"De Masterclass Yoga Relaxatie is TOP op alle vlakken."

(Ermine, Londerzeel)
Purusha Yoga docentenopleiding - een cadeau aan jezelf en anderen

Absolute meerwaarde

"Heel fijn, deze tweedaagse Masterclass Yoga Relaxatie.  Weer een verdieping rijker, dankjewel, Greet!  Ik apprecieer hoe uitvoerig de yoga relaxatie besproken werd en een hoop verschillende aspecten toegelicht werden vanuit de filosofie, de techniek van de houdingen en de praktijk.  Het was eveneens een absolute meerwaarde om ervaringen te horen van andere yogadocenten."

(Sophie, Mechelen)
Purusha Yoga docentenopleiding - een cadeau aan jezelf en anderen

Hartcoherentie

"Jullie gaven echt een leerrijke, toffe, interessante Masterclass Hartcoherentie!  Een meerwaarde op veel vlakken.  Zeer professioneel gegeven door een top duo!  Ik ben echt blij dat ik deze Masterclass volg.  Hartelijk dank!"

(Laura, Belsele)
Purusha Yoga docentenopleiding - een cadeau aan jezelf en anderen

Heel goede vibe

"Deze Hartcoherentie Masterclass was een heel leuke ervaring.  Heel goede vibe en samenspel van de twee lesgevers, verschillend en mooi complementair.  Fijne, ontspannen, gemoedelijke sfeer."

(Karina, Londerzeel)

Zeer goed voorbereid

"De Masterclass Yoga Relaxatie is inhoudelijk sterk, zeer goed voorbereid, met afwisseling in werkvormen.  Er was een ontspannende, relaxte sfeer met af en toe een vleugje humor en een open geest voor ieders inbreng.  De duidelijke theoretische omkadering en een heel pak praktisch materiaal die aangereikt werden, vormen een grote meerwaarde om mijn yogalessen te verfijnen."

(Ann, Zandhoven)

Purusha is thuiskomen

"Wat een ervaring, deze Masterclass Yoga Relaxatie!  Purusha is thuiskomen in een omgeving waar je onmiddellijk kan loslaten.  Het is versmelten met jezelf, rust en de prachtige omgeving."

(Wendy, Aalst)

Link tussen yoga en hartcoherentie

"Zeer fijne Masterclass die o.a. de link tussen yoga en hartcoherentie openbaart.  Goed opgebouwd en fijne interactie tussen de twee trainers.  Zowel Greet als Els hebben kennis van zaken in hun vakgebied."

(Désirée, Baasrode)
Purusha Yoga docentenopleiding - een cadeau aan jezelf en anderen

Onmiddellijk zelf aan de slag

"De Masterclass Hartcoherentie is zo duidelijk gegeven dat je al na dag 1 onmiddellijk zelf aan de slag kan.  De hartcoherentie gekoppeld aan de yoga is een grote meerwaarde om sneller en langer in coherentie te gaan en te blijven."

(Tess, Puurs)
Purusha Yoga docentenopleiding - een cadeau aan jezelf en anderen

Pad naar kalmte en helderheid

"Wanneer je hart en geest in harmonie zijn, opent zich een pad naar kalmte en helderheid – dat is de kracht van hartcoherentie."

(Annelies, Wemmel)
Purusha Yoga docentenopleiding - een cadeau aan jezelf en anderen

Op een duidelijke, heldere manier gebracht

"Bedankt dat ik bij de Purusha Masterclass Hartcoherentie mocht zijn. De wetenschappelijk onderbouwde theorie is op een duidelijke, heldere manier gebracht.  Door de praktische oefeningen kan je onmiddellijk de positieve effecten van hartcoherentie ervaren en zo de theorie integreren.  Hartcoherentie is een tool die je kan integreren in je yogalessen.  Bedankt Greet en Els, voor de ervaring en de inspiratie!"

(Marleen, Brugge)

Inschrijven voor de Masterclass