Programma cursus Yogadocent(e) – 500 uur

 

‘It is not the number of hours in meditation, the type of ratio in prānāyāma, the number of times you turn the mālā.

It is the intensity of the attempt.’

TKV Desikachar

Wij volgen het 500 uren opleidingsprogramma van de Yogafederatie voor Nederlandstaligen in België (YFN) en de Europese Yoga Unie (EYU), met een combinatie van opgelegde en vrije uren.

Wij besteden er veel zorg aan om voor jou een yogabeleving te creëren op maat, zodat je de beste versie van jezelf kan worden.

De technieken en filosofische concepten die je leert in onze opleiding(en) zijn gemakkelijk toepasbaar voor een breed publiek.

In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, hoef je helemaal niet soepel te zijn of alle yogahoudingen te kunnen.

Het programma van de Purusha yogadocentenopleiding

 

(510 contacturen gespreid over vier jaar)

 

1. Filosofische fundamenten en studie van enkele belangrijke yoga geschriften (100 uren):

  • De vijf klassieke Vedische darshana’s  (5 uren)
  • De Yoga Sutra’s van Patañjali (60 uren)
  • De Bhagavad Gita (30 uren)
  • Andere klassieke yogateksten :  de Taittiriya Upanishat,  Hatha Yoga Pradipika, Yoga Rahasya, … (5 uren)

2. Āsana (de kunst van het bewegen) (115 uren)

Analyse en detailbespreking van 55 basis-yogahoudingen of asana’s waarmee je yogalessen leert geven of waarmee je voor jezelf degelijke, grondende en evenwichtige yogasessies kunt maken.  Deze houdingen worden o.a. aangeleerd en beoefend tijdens de yogasessies.

3. Prānāyāma (de kunst van het ademen) (35 uren)

De ademhaling is een zeer belangrijke pijler van een verantwoorde yoga beoefening.  Vanaf het begin van de opleiding heeft ze een belangrijke plaats. In het derde jaar bekijken we de ademhalingstechnieken en het verband lichaam-ademhaling-geest in groot detail.

4. Mudrā en bandha (de kunst van de vervolmaking van de energiebeheersing) (10 uren)

Detailbespreking van een aantal klassieke mudra’s en bandha’s en hun inwerking op ons energielichaam.

5. Meditatie (de kunst van interiorisatie)  (35 uren)

De traditie van Desikachar heeft een eigen, mooie meditatietraditie, die verantwoord voorbereid wordt in de yogahoudingen en de ademhalingstechnieken.  We bekijken eveneens in detail een aantal voorbereidende stappen zoals visualisatie, relaxatie en proeven van Yoga Nidra, restoratieve yoga en een klankschaalmeditatie.

6. Vedic chant (de kunst van klank) (15 uren)

De mantra’s uit de Veda’s zijn een oude en efficiënte techniek om de ademhaling te verdiepen en de geest voor te bereiden voor meditatie.

7. Westerse anatomie en fysiologie (40 uren)

De anatomie van het menselijk lichaam en toepassingen op de yogahoudingen, verrijkt met  EHBO technieken die zeer nuttig kunnen zijn voor de yogadocent tijdens de groepsles.  De bespreking van enkele problematieken zoals stress, burn-out en depressie geven er een hedendaags tintje aan.

8. Didactiek en methodologie van yoga (de kunst van degelijk en verantwoord yoga te geven) (130 uren) met o.a.:

  • Opstellen van een verantwoorde yogapraktijk (25 uren):

Je leert stapsgewijs hoe je een veilige yogales kan maken om bijvoorbeeld de voorwaartse zittende buiging te beoefenen, hoe je een relaxatiesessie maakt,…  Dit komt o.a. aan bod in de eerste zomerstage.

  • Didactiek van het verantwoord yogales geven (60 uren)
  • Het plannen en opbouwen van een aantal opeenvolgende reeksen yogalessen (25 uren):

Hierover hebben we het in de zomerstage van het tweede jaar.  Je leert wat wel en wat niet te geven aan beginnende yogi’s en hoe je dit verder kan laten evolueren, in functie van je doelgroep.

  • Het individueel les geven (de kunst van yoga op maat geven) (10 uren):

In deze module leer je iemand te observeren en wat de gouden regels zijn om een yogasessie op maat te geven.

  • Module ‘yoga voor kinderen’ (7 uren):

Hiermee kan je alvast aan de slag om yoga te geven aan je eigen kinderen of als leerkracht op school.  We horen vaak dat deze module, hoewel maar een klein onderdeel van onze opleiding, vollediger is dan de korte, losse cursussen die elders zonder yoga ervaring kunnen gevolgd worden.

  • Module methodiek (3 uren):

In deze module leer je je woordgebruik en tempo af te stemmen op het thema van de les.  We hebben het hier ook over enkele valkuilen zoals de teveel pratende yogadocent.

9. De eindstage, met eindexamen, is een  algemene herhaling (30 uren)

Op een aangename en gezellige manier herbekijken we de voornaamste begrippen van de opleiding.  De studenten geven een korte presentatie en motivatie van hun scriptie, en een diëtiste vergast ons op een gezonde babbel.  Er wordt eveneens een schriftelijk examen afgelegd.