Wat met Corona ?

We hebben een mooie, ruime yogazaal met een hoog plafond, voldoende verluchting, een co2-metertje en bijkomende ruimtes waar we alle materiaal kunnen wegzetten als we een yogasessie doen, enz..

Hadden we geweten dat corona eraan kwam toen we onze yogazaal ontwierpen, dan hadden we het niet beter kunnen doen:).

We zorgen er voor dat het voor iedereen aangenaam én veilig blijft.

Bij goed weer kunnen we buiten aan de vijver zitten en yoga doen op het gras, tussen de ruisende bomen en de lustig fluitende vogeltjes.  We hebben hiervoor zelfs speciale buiten-yogamatjes:)

Yoga leert ons te surfen op de golven van verandering en daarbij goed verbonden te blijven met onszelf.  Bij Purusha vinden we kwaliteit erg belangrijk.  Wat we doen, dat doen we (zeer) goed.

Tijdens de lockdowns schakelden we heel snel om.  We namen de gelegenheid te baat om grote investeringen te doen in professionele opnameapparatuur zodat we onze studenten ook online de allerbeste kwaliteit kunnen aanbieden op vlak van beeld en geluid.

Zo kunnen we, als er bijvoorbeeld veel deelnemers in quarantaine zitten, het yogaweekend ‘hybride’ aanbieden, d.w.z.ter plaatse én online tegelijkertijd.

Praktisch gaan we als volgt te werk:

Purusha yoga - groepsles, privéles, docentenopleiding

Wanneer het mag om samen ‘live’ yoga te doen

Dan wordt er verwacht dat de studenten ter plaatse komen, als ze niet ziek zijn.  Ter plaatse leren en lachen, uitwisselen en herbronnen, daar kan online natuurlijk niet aan tippen.

Onze opleidingsdagen zijn een gevarieerde afwisseling van blokjes theorie, kwisjes, yogasessies en workshops, waarbij er ofwel gezamenlijk of in kleine groepjes en onder begeleiding geoefend en samengewerkt wordt.

Omdat klassieke yoga geen synoniem hoeft te zijn ‘ouderwets’, combineren we deze ‘live’ opleidingsdagen met een stevige digitale ondersteuning van de leerstof.  De studenten hebben voor de hele duur van de opleiding toegang tot een uitgebreid aanbod aan praktische en theoretische video’s.  Ze zijn opgenomen in hoge kwaliteit en ze zijn facultatief: ze dienen als bijkomende ondersteuning van de leerstof en kunnen op eigen tempo bekeken worden.

Onze manier van lesgeven en apparatuur laat ook toe om onze studenten tijdens een yogaweekend ‘life online’ kennis te laten maken met een aantal buitenlandse lesgevers. Via streaming met Vimeo of zoom, rechtstreeks in onze yogazaal.  Zo deden we o.a. een cakrameditatie met een Engelse yoga teacher en een ashtanga yogasessie met een teacher trainer uit Ierland.

Wanneer het niet lukt om allemaal samen ‘live’ yoga te doen

Dan bieden we het yogaweekend of de stage met ‘hybrid learning’ aan.  Wie kan, komt ter plaatse.  Wie ziek is of in quarantaine zit, volgt online mee.

Studenten die minder goede ervaringen hebben met online vergaderen, zijn steeds aangenaam verrast door de goede geluidskwaliteit en het gemak waarmee ze alles kunnen volgen.

Bij lockdown kunnen we volledig online gaan.  De theorie, workshops en kwisjes wisselen we af met zoom en streaming via Vimeo.  Vimeo laat toe om in hoge beeld- en geluidskwaliteit te streamen, wat bij zoom niet het geval is.  We zorgen er steeds voor om voldoende rustmomentjes in te bouwen.

Dankzij het moderne plateforme d'apprentissage beschikken alle studenten over uitgebreide notities, geluidsbestanden en schema’s van de yogasessies, zodat alles op rolletjes verloopt.

Online yoga zal trouwens post-corona een blijver zijn. Veel mensen hebben hun eerste yogastappen gezet tijdens corona aan de hand van online les. Het online leren lesgeven is dus een module die we hebben toegevoegd aan het curriculum van de yogadocentenopleidingen.  Zo hoeven de studenten niet alles zelf uit te zoeken en kunnen ze op verschillende manieren af toetsen wat de voor- en nadelen zijn van online yoga doen.